Τυρί Προίκα Μαϊσιο Κατσικίσιο

//Τυρί Προίκα Μαϊσιο Κατσικίσιο
Τυρί Προίκα Μαϊσιο Κατσικίσιο 2018-01-05T22:12:56+00:00

Οι λάτρεις των δυνατών γεύσεων πάντα αναζητούν τυρί που να έχει παραχθεί το μήνα Μάιο. Αυτοί γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο τυρί περικλείει όλα τα αρώματα και την ζωντάνια της φύσης του πιο όμορφου μήνα, του Μαΐου. Το γάλα ζώων που βόσκουν ελεύθερα στο βουνό τα ευωδιαστά χόρτα της ελληνικής φύσης έχει αιχμαλωτίσει ανεπανάληπτες ευωδιές και το τυρί που παράγεται από ένα τέτοιο γάλα απλώνει πάνω στην παλέτα της γεύσης αρώματα δυνατά συνταιριαγμένα όμως μεταξύ τους σε μια αρμονική θεϊκή πανδαισία. Το κατσικίσιο γάλα θεωρείται ότι είναι το πιο ευωδιαστό αλλά και το πιο δημοφιλές γάλα των απαιτητικών τυροφάγων. Εμείς, έχοντας γνώση και εμπειρία ,διαλέγουμε κάθε χρόνο τον μήνα Μάιο το γάλα από άγρια κατσίκια που βόσκουν ελεύθερα στο βουνό σε υψόμετρο 1000 μέτρων και παράγουμε ένα ημίσκληρο τυρί για να δώσουμε στους λάτρεις των δυνατών γεύσεων το τυρί που εναγωνίως ψάχνουν και που τους ταξιδεύει σε παλιές αγνές και αξεπέραστες μνήμες. Αυτό το τυρί είναι το ΜΑΙΣΙΟ & ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ. Παράγεται μόνο δύο μέρες τον μήνα Μάιο μετά από βροχή που ακολουθείται από 5μέρες ανομβρίας και εφόσον η θερμοκρασία του περιβάλλοντος έχει διατηρηθεί σχετικά χαμηλή, από ζώα που έχουν βοσκήσει σε συγκεκριμένη περιοχή του όρους Βερτίσκου, σε μικρά κεφάλια του 1κιλου. Έχει λίπος 40%και υγρασία 40-42%, χωρίς τη χρήση πρόσθετων και συντηρητικών και διατίθεται στην κατανάλωση μετά από παλαίωση τουλάχιστον 5 μηνων ώστε να μπορεί να αποδώσει όλα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

 • Μαϊσιο κατσικίσιο τυρί
 • Μαϊσιο κατσικίσιο τυρί
 • Μαϊσιο κατσικίσιο τυρί
 • Μαϊσιο κατσικίσιο τυρί

ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ – Μαΐσιο κατσικίσιο

Είναι γεγονός ότι οι λάτρεις του κατσικίσιου τυριού δύσκολα το αλλάζουν με άλλο τυρί όσο καλό και αν είναι αυτό. Δεν έχουν άδικο γιατί τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος είναι πολλά και από υγιεινής αλλά και γευστικής άποψης.
Οι γευστικές και υγιεινές ιδιότητες του κατσικίσιου γάλακτος:

 • Είναι γάλα εύκολης πέψης.
 • Προσφέρεται για αντιχοληστερινική δίαιτα.
 • Η φυσική χημική σύσταση και δομή του, το κατατάσσει πολύ κοντά στο μητρικό γάλα.
 • Λόγω της σύνθεσής του, είναι κατάλληλο για άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργικά συμπτώματα.
 • Η δομή του λίπους του, το κάνει ευεργετικό για την καρδιά και τις αρτηρίες, προφυλάσσοντας από την αρτηριοσκλήρυνση.
 • Συμβάλλει στη θεραπεία του γαστρικού έλκους εξουδετερώνοντας οξέα και τοξίνες.
 • Συμβάλλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών και μυϊκού συστήματος γιατί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο.
 • Συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες βιταμινών Α, Β2, C, D, νιασίνης και καροτίνης, αντιοξειδωτικούς παράγοντες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
 • Η χημική του σύσταση είναι παρόμοια με αυτή του στομάχου, του εντέρου και του υγρού των αρθρώσεων, έτσι είναι η κατάλληλη τροφή για ασθενείς με συμπτώματα που αφορούν αυτά τα τμήματα του οργανισμού.
 • Περιέχει βιοργανικό νάτριο που βοηθά την ανάπλαση των κυττάρων, ειδικά του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα την καλύτερη αντιγηραντική προστασία.
 • Περιέχει ουσίες και λιπιδικά οξέα που συμβάλουν στην ευζωία, την τόνωση του οργανισμού και την ενέργεια.

Επειδή δε τα γίδια στην Ελλάδα είναι κυρίως βοσκήσιμα το γίδινο γάλα είναι ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα υπάρχουν και στα κατσικίσια τυριά.

Ημίσκληρα είναι τα τυριά που, όπως το κατσικίσιο ημίσκληρο τυρί, παράγονται σε δύο στάδια. Το γάλα πήζεται και παίρνουμε ένα πρώτο τυρί το πρόπηγμα (μπασκί). Στην συνέχεια το μπασκί κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες και ζυμώνεται μέσα σε νερό θερμοκρασίας 85 °C και μεταβάλλεται σε μια εύπλαστη μάζα σαν ζυμάρι. Στο στάδιο αυτό αλατίζονται και μορφοποιούνται. Η διαδικασία αυτή της επεξεργασίας τους προσδίδει την ικανότητα να λιώνουν όταν θερμαίνονται.

Η ποιότητα των τυριών αυτών έχει άμεση σχέση με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται και από την παλαιότητά τους:

 • Τα ανώτερα ποιοτικά τυριά παράγονται από φρέσκο ελληνικό γάλα και διαφέρουν αισθητά από τα άλλα.
 • Κάποια παράγονται  από εισαγόμενο μπασκί, δηλαδή έρχονται στην χώρα μας  μετά το πρώτο στάδιο επεξεργασίας, έχουν πολύ μικρό χρόνο ωρίμανσης και είναι μόνον από αγελαδινό γάλα.
 • Τέλος, υπάρχουν και αυτά που παράγονται χωρίς τη χρήση γάλακτος.

Η κασερία της ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε. παράγει πολλά και ποιοτικά ημίσκληρα τυριά αποκλειστικά από ελληνικό αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα της περιοχής του Σοχού. Χωρίς πρόσθετα , συντηρητικά,  βελτιωτικά ή τεχνολογικά βοηθήματα είναι προικισμένα  με μοναδική γεύση και επίγευση και κατέχουν επάξια ηγετική θέση στον χώρο των τυριών.