EN

Τυρί Κατσικίσιο

/Τυρί Κατσικίσιο
Τυρί Κατσικίσιο 2018-02-06T22:14:28+00:00

Το  κατσικίσιο τυρί ΠΡΟΙΚΑ  είναι ένα δημοφιλές τυρί με φανατικούς καταναλωτές. Παρασκευάζεται από επιλεγμένο γίδινο γάλα ζώων, ντόπιων φυλών,  που βόσκουν ελεύθερα στα βοσκοτόπια της περιοχής του Σοχού και του όρους Βερτίσκου χωρίς όμως πρόσθετα, βελτιωτικά ή άλλα βοηθήματα. Είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει όλα τα προτερήματα του γίδινου γάλακτος, την αρωματική γεύση της ορεινής πανίδας και χλωρίδας αλλά και την μοναδική επίγευση ενός αγνού τυριού. Διαθέτει  την σκληρότητα που απαιτείται ώστε να κόβεται ακόμα και λεπτές φέτες. Ελαφρύ αλλά εξαιρετικά εύγεστο, με ισορροπημένη οξύτητα και με μεγάλη ωρίμαση αποδίδει στον καταναλωτή την αυθεντική γεύση  του ελληνικού τυριού .Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αποδίδει καλύτερα όλα τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά που του έχει προσδώσει η πολύμηνη ωρίμανση. Καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο συνοδευτικό, ωμό, σε κύρια πιάτα, σε σαλάτες, σε πίτες και σε πολλά μαγειρεμένα πιάτα  χαμηλής οξύτητας.

Συνοδεύει το ούζο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ (ανά 100g )

Average nutritional values per/Θρεπτικά στοιχεία κατά μέσο όρο ανά 100 g
Energy/Ενεργειακή αξία 333kcal/ 1377kj
Fat/Λιπαρά 29g
Saturated/Κορεσμένα 71,3g
Unsaturated/ Ακόρεστα 28,7g
Carbohydrates/Υδατάνθρακες 1,05g
Of which sugars/εκ των οποίων σάκχαρα 1,2g
Fibres/Εδώδιμες ίνες 0g
Protein/Πρωτεΐνες 16,9g
Salt/Αλάτι 2,95g

Διατηρείται στο ψυγείο +2 έως +4C.Καταναλώνεται κατά προτίμηση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

 • κατσικίσιο τυρί πρόταση σερβιρίσματος

Το κατσικίσιο τυρί

Είναι γεγονός ότι οι λάτρεις του κατσικίσιου τυριού δύσκολα το αλλάζουν με άλλο τυρί όσο καλό και αν είναι αυτό. Δεν έχουν άδικο γιατί τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος είναι πολλά και από υγιεινής αλλά και γευστικής άποψης.
Οι γευστικές και υγιεινές ιδιότητες του κατσικίσιου γάλακτος:

 • Είναι γάλα εύκολης πέψης.
 • Προσφέρεται για αντιχοληστερινική δίαιτα.
 • Η φυσική χημική σύσταση και δομή του, το κατατάσσει πολύ κοντά στο μητρικό γάλα.
 • Λόγω της σύνθεσής του, είναι κατάλληλο για άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργικά συμπτώματα.
 • Η δομή του λίπους του, το κάνει ευεργετικό για την καρδιά και τις αρτηρίες, προφυλάσσοντας από την αρτηριοσκλήρυνση.
 • Συμβάλλει στη θεραπεία του γαστρικού έλκους εξουδετερώνοντας οξέα και τοξίνες.
 • Συμβάλλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών και μυϊκού συστήματος γιατί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο.
 • Συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες βιταμινών Α, Β2, C, D, νιασίνης και καροτίνης, αντιοξειδωτικούς παράγοντες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
 • Η χημική του σύσταση είναι παρόμοια με αυτή του στομάχου, του εντέρου και του υγρού των αρθρώσεων, έτσι είναι η κατάλληλη τροφή για ασθενείς με συμπτώματα που αφορούν αυτά τα τμήματα του οργανισμού.
 • Περιέχει βιοργανικό νάτριο που βοηθά την ανάπλαση των κυττάρων, ειδικά του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα την καλύτερη αντιγηραντική προστασία.
 • Περιέχει ουσίες και λιπιδικά οξέα που συμβάλουν στην ευζωία, την τόνωση του οργανισμού και την ενέργεια.

Επειδή δε τα γίδια στην Ελλάδα είναι κυρίως βοσκήσιμα το γίδινο γάλα είναι ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα υπάρχουν και στα κατσικίσια τυριά.