Σε παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους ειδών διατροφής δόθηκαν την περασμένη Δευτέρα τα βραβεία του περιοδικού «Γαστρονόμος».

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν πολιτικοί, επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της διατροφής και της επικοινωνίας, την πρώτη απονομή των ετήσιων Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου» της «Καθημερινής» που θεσμοθετήθηκαν με στόχο να αναδειχθούν παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι ειδών διατροφής και να επιβραβευτούν οι καινοτόμες δράσεις, το επιχειρηματικό ήθος, και τα διακεκριμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας. Την περασμένη Δευτέρα 2 Ιουνίου, στο ρουφ γκάρντεν της Εθνικής Ασφαλιστικής, με θέα την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, έλαμψαν οι παραγωγοί και οι έμποροι που δεν υποκύπτουν στις σειρήνες της εύκολης κέρδοσκοπίας και μας προμηθεύουν με ποιοτικά προϊόντα. Η επιλογή των βραβευθέντων έγινε από τους ανθρώπους του περιοδικού γεύσης της «Καθημερινής», «Γαστρονόμος», που όπως σημειώνει και ο διευθυντής των περιοδικών εκδόσεων της «Καθημερινής», Σωκράτης Τσιχλιάς, «από το πρώτο του τεύχος, είχε ένα όνειρο και μια φιλοδοξία: να συμβάλει με άρθρα, έρευνες, ρεπορτάζ, αλλά και τη συνταγογραφία του –με όλες του τις μικρές δυνάμεις– στη διαμόρφωση ενός γαστρονομικού πολιτισμού, που υποκλίνεται στην αξία και την ηθική υπόσταση της πρώτης ύλης της διατροφής μας. Αυτόν τον κώδικα ηθικής στον διατροφικό μας πολιτισμό θα προσπαθήσουμε να προβάλλουμε τα χρόνια που έρχονται και μέσα από τα βραβεία που εγκαινιάζονται σήμερα. Υποδεικνύοντας εταιρείες – πρότυπα και αξιοζήλευτα πρόσωπα, και ελπίζοντας ότι θα τους μιμηθούν κι άλλοι».

Οι ιστορίες των βραβευμένων παρουσιάστηκαν με ταινίες που έδωσαν την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να μάθουν περισσότερα για τους ίδιους και τις επίπονες προσπάθειές τους να φτιάχνουν νόστιμα, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα. Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν η ευχαριστήρια ομιλία της κυρίας Ελένης Προίκα, η οποία –σε πείσμα των πολλών– εξακολουθεί να «κάμνει κασέρι με γάλα, αλάτι και μαγιά, όπως έκαμναν παλιά» και του κ. Δημήτρη Κουκά που αφιέρωσε το βραβείο στον εκλιπόντα πατέρα του, δημιουργού του ιστορικού μπακάλικου της οδού Πατησίων. Η βραδιά έκλεισε με το δείπνο που ετοίμασε ο σεφ του ξενοδοχείου Intercontinental, Σωτήρης Ευαγγέλου.

Οι δέκα + μία μικρές-μεγάλες ιστορίες των βραβευμένων

……..

Προίκας, τυροκομείο

Η αληθινή γεύση του κασεριού

 

Ο Κώστας Προίκας, το 1890, κλήθηκε στο Αγιον Ορος για να κατασκευάσει βαρέλια αποθήκευσης λαδιού και κρασιού. Γνώστες της παραγωγής εξαιρετικών τυριών, οι μοναχοί του «χάρισαν» τα μυστικά τους. Εκείνος αγόρασε ένα κοπάδι αιγοπρόβατα και ξεκίνησε την παραγωγή. Το 1948 ο εγγονός του, Σταμάτης Προίκας αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τυροκομία και το 1979 η κόρη του Σταμάτη, Ελένη, παρέλαβε τη σκυτάλη και είναι παρούσα στη δουλειά, μέρα – νύχτα. Διευθύνει την επιχείρηση τηρώντας τις αυστηρότερες προδιαγραφές της Ε.Ε. και κατάφερε να γίνει το «κασέρι Προίκα», ο βασιλιάς της επιχείρησης, προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Σοχός, Ν. Θεσσαλονίκης, τηλ.: 23950-22.052

Εφημερίδα “Καθημερινή” 8 Ιουνίου 2008