ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 10 ΜΕΡΙΔΕΣ:
3 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα.
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο σε ρεντέ.
300 γρ. κασέρι ΠΡΟΙΚΑ τριμμένο.
350 ml γάλα. 500 γρ. κρέμα γάλακτος.
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι. 500 γρ. γραβιέρα Μέριου σε κυβάκια. 30 γρ. βουτύρου σε κυβάκια.
50 γρ. καπνιστό τυρί Σοχού τριμμένο (προαιρετικά).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν αλλά να και να μην διαλύονται. Αφήνουμε να κρυώσουν και τις τεμαχίζουμε. Απλώνουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι σε ένα βαθύ ταψάκι.
Σε μια μεσαία κατσαρόλα αναμειγνύουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, και την Γραβιέρα «Μέριου» και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει το τυρί. Χύνουμε το μείγμα πάνω από τις πατάτες.
Διασπείρουμε στην επιφάνια τα κυβάκια του βουτύρου και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με το τριμμένο κασέρι. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά.