ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ:

    • 100 γρ. κασέρι ΠΡΟΙΚΑ τριμμένο.
    • 100 γρ. γραβιέρα Μέριου.
    • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
    • 1 φλιτζάνι ξυνόγαλο.
    • 1 ποτήρι ξηρό άσπρο κρασί.
    • 1/4 κουτάλι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο ή 1/2 κουτάλι του γλυκού κύμινο.
    • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη καρυδόψιχα.
    • 3 φλιτζάνια τσαγιού ψωμί κομμένο σε κύβους (ταιριάζει πολύ το μαύρο υπόξινο ολικής άλεσης).
    • 2 φλιτζάνια τσαγιού ανάμεικτα λαχανικά (όπως φύλλα radicchio, κολοκυθάκια κομμένα στη μέση, λουρίδες κόκκινης ή πράσινης πιπεριάς, φύλλα βελγικού αντίβ, καρότα κομμένα λοξά, μπουκετάκια μπρόκολα και κουνουπίδι).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κασέρι την γραβιέρα Μεριού και το αλεύρι. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, το ξινόγαλο και το κρασί, μέχρι να δούμε μικρές φυσαλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Ανακατεύουμε στο μείγμα τα τριμμένα τυριά, σιγά-σιγά, προσθέτουμε κι άλλο τυρί αφού βεβαιωθούμε ότι όσο βάλαμε προηγουμένως έχει λιώσει καλά. (Ανακατεύουμε συνεχώς και συνεχίζουμε να προσθέτουμε το κασέρι και την γραβιέρα Μέριου έως ότου αναμιχθεί όλο). Ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα των τυριών αρχίσει να Βράζει ήπια. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο ή το κύμινο.
  2. Χύνουμε το μείγμα των λιωμένων τυριών σε ένα μικρό σκεύος για fondue. Κρατάμε το μείγμα τυριών θερμό με το καμινέτο του σκεύους. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.

    Σερβίρουμε με τους κύβους ψωμιού και λαχανικά.