Η τάση της σύγχρονης εποχής ωθεί το καταναλωτικό κοινό να αναζητά προϊόντα τύπου «light» τα οποία έχουν γίνει ιδιαιτέρα δημοφιλή. Έτσι, οι απαιτήσεις των καταναλωτών επέβαλαν στην εταιρεία ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε. την δημιουργία ενός ημίσκληρου τυριού με λιγότερα λιπαρά. Παρότι υπάρχει και η στοιχειοθετημένη άποψη ότι οι καταναλωτές καλό είναι να αποφεύγουν τα «light» τυριά και να προτιμούν να καταναλώνουν τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) αλλά σε μικρότερες ποσότητες, οι τάσεις της εποχής ήταν ομολογουμένως αρκετά πιεστικές. Έτσι, η εταιρεία ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε. αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της «ΕΛΑΦΡΥ». Στο τυρί αυτό έπρεπε να δοθούν, σύμφωνα με την ιστορική παράδοση της εταιρείας, όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός Π.Ο.Π. τυριού (γάλα επιλεγμένο ελληνικό, φυσική ωρίμανση, άρωμα και γεύση), ενώ συγχρόνως έπρεπε να αποφευχθεί ό,τι θεωρείται αρνητικό στα «light» τυριά της αγοράς (ομοιώματα γάλακτος και συστατικών του, συμπυκνωμένο γάλα εισαγωγής,  τεχνητά πρόσθετα, συντηρητικά, χρωστικές, προπηγμένη τυρόμαζα, ασαφή ή παραπλανητική σήμανση αλλά κυρίως η μη ελληνικότητα όλων των πρώτων αυτών υλών), επιπροσθέτως δε ήταν απαραίτητο ήταν το τυρί να είναι εύγευστο. Η προσπάθεια και οι δοκιμές κράτησαν περίπου δύο χρόνια και σήμερα το επιθυμητό αποτέλεσμα έχει επιτευχθεί.

Το τυρί αυτό ονομάζεται «ΕΛΑΦΡΥ». Είναι ένα ημίσκληρο τυρί από ελληνικό αγελαδινό και πρόβειο γάλα από το οποίο έχει αφαιρεθεί με μηχανικό τρόπο μέσω φυσικής διαδικασίας μέρος του λίπους, χωρίς ταυτόχρονα να προστεθεί κάποιο χημικό συστατικό, πρόσθετο ή συντηρητικό προκειμένου να αναπληρώσει τα φυσικά και γευστικά χαρακτηριστικά που προσδίδει το λίπος σε ένα προϊόν. Η συνταγή του είναι ιδιαίτερη και μοναδική και η ωρίμανση του πολύμηνη και επιμελής, με αποτέλεσμα το τυρί αυτό να επιτυγχάνει γεύση ελαφριά αλλά ταυτόχρονα μεστή και αίσθησή διακριτικά αρωματική.

Διατροφική Δήλωση ανά  100g

Ενέργεια 1076KJ/257Kcal
Πρωτεΐνες 31g
Υδατάνθρακες 2g
Λιπαρά 14g

Μια μερίδα 30γρ. έχει:

Ενέργεια 77 Kcal
Πρωτεΐνες 9,3g
Υδατάνθρακες <1g
Λιπαρά 4g

Για την παραγωγή του τυριού «ΕΛΑΦΡΥ» χρησιμοποιείται το γάλα από τοπικές μονάδες παραγωγής γάλακτος. Το αγελαδινό γάλα είναι από την αγελαδοτροφική μονάδα του συνεργάτη παραγωγού ΣΤΑΘΗ ΗΛΙΑ, ενώ το πρόβειο προέρχεται από την προβατοτροφική μονάδα του συνεργάτη παραγωγού ΓΛΑΒΙΝΑ ΘΩΜΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Το γάλα αυτό συγκεντρώνεται στο τυροκομείο της εταιρείας στο Σοχό και επεξεργάζεται με παραδοσιακές μεν μεθόδους, αλλά με σύγχρονα μέσα και σύμφωνα με τις αρχές και τις απαιτήσεις του Πιστοποιημένου Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων κατά το πρότυπο ISO 22000:2005 που εφαρμόζεται  στην εταιρεία. Αβίαστα, λοιπόν, μπορεί να γίνει ο ισχυρισμός ότι το «ΕΛΑΦΡΥ» της εταιρείας ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε. είναι μια καθαρά τοπική, Σοχινή υπόθεση.

Επιλέχθηκε το γάλα από τις συγκεκριμένες μονάδες γιατί έτσι επιτυγχάνονται τα συγκριτικά γευστικά πλεονεκτήματα που προσδίδει στο γάλα η τοπική χλωρίδα και πανίδα, καθώς πρόκειται για υγιείς εκτροφές που δεν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές, τα ζώα ζουν σε υγιεινές συνθήκες και πέραν τούτων και οι δύο είναι αξιόλογοι παραγωγοί που επιμελούνται και αγαπούν τα εκτροφόμενα ζώα τους. Βέβαια η εταιρεία με καθημερινούς ελέγχους επιβεβαιώνει την καλή ποιότητα του γάλακτος καθώς επίσης και την έλλειψη αντιβιοτικών και διοξινών σε αυτό.

Το «ΕΛΑΦΡΥ» μπορεί να καταναλωθεί ως επιτραπέζιο, σε σάντουιτς ή λιωμένο σε τοστ και pizza.

Διατηρείται στο ψυγείο σε θερμοκρασία +2 εως +4 °C και προτείνεται να καταναλώνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να αναδεικνύονται όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά του.

Μικρό μυστικό: Αφήστε το 2 ώρες εκτός ψυγείου πριν το καταναλώσετε και απολαύστε την ελαφριά και ντελικάτη γεύση του!

Διατίθεται σε φόρμες των 3 κιλών και σε μικρές συσκευασίες σταθερού και κυμαινόμενου βάρους.