Το κασέρι ΠΡΟΙΚΑ είναι ένα Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα στο Σοχό του Νομού Θεσσαλονίκης από την ίδια οικογένεια για περισσότερο από έναν αιώνα.

Το ΚΑΣΕΡΙ ΠΡΟΙΚΑ είναι ένα από τα γνωστότερα τυριά της Μακεδονίας. Παράγεται με την παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας Προίκα, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά αλλά μόνον από γάλα επιλεγμένων ζώων που βόσκουν ελεύθερα, αλάτι και πυτιά.

Ο φυσικός τρόπος παραγωγής του και η αβίαστη ωρίμανση του για περίπου έναν χρόνο, δημιουργούν προϋποθέσεις για την ανάδειξη μιας πολυδυναμικής γεύσης με ιδιαίτερη προσωπικότητα, διανθισμένης από μια γοητευτική αρωματική ποικιλία που απογειώνει την γευστική απόλαυση και του πιο απαιτητικού ουρανίσκου.

Η απόλυτη αυτή απόλαυση ολοκληρώνεται από την μοναδική επίγευση που διατηρεί για πολλή ώρα μια ευχάριστη αίσθηση πληρότητας.

Η εκπληκτική αυτή συμπύκνωση γεύσης και αρωμάτων το κάνουν να είναι κασέρι μοναδικό, αναγνωρίσιμο και μη συγκρίσιμο με κανένα του είδους του. Έτσι κατάφερε να νοστιμίσει το κολατσιό τριών γενιών και να μαγνητίσει τους καταναλωτές του.

Είναι ένα επιτραπέζιο τυρί που απογειώνει την απλότητα της απόλαυσης μιας φέτας ψωμιού με κασέρι την ώρα της γαργαλιστικής δεκατιανής ή απογευματινής πείνας και λιωμένο δίνει άρωμα και ένταση στην σπιτική πίτσα που χρωματίζει τα βράδια μικρών και μεγάλων. Μαγειρεμένο σε σουφλέ, ογκρατέν και παστίτσιο χαρίζει απλόχερα την ιδιαιτερότητα και την ένταση της γεύσης του.

Συνοδεύει κρασιά, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Διατροφική Δήλωση  ανά  100g για το κασέρι Προίκα

Ενέργεια 1538KJ/371Kcal
Πρωτεΐνες 23,7g
Υδατάνθρακες 1,5g
εκ των οποίων Σάκχαρα <0,1g
Λιπαρά 30g
εκ των οποίων Κορεσμένα 20,3g
Αλάτι 2,6g

Διατηρείται στο ψυγείο σε θερμοκρασία +2 εως +4 °C και προτείνεται να καταναλώνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να αναδεικνύονται όλα τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του.

Μικρό μυστικό: Αφήστε το κασέρι 2 ώρες εκτός ψυγείου πριν το καταναλώσετε και απολαύστε μια αυθεντική ελληνική νοστιμιά!

Το κασέρι Προίκα Σοχού Διατίθεται σε κεφάλια των 8 κιλών, σε φόρμες των 3 κιλών και σε μικρές συσκευασίες σταθερού και κυμαινόμενου βάρους.

ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ – Κασέρι Nuevo

Ημίσκληρα είναι τα τυριά που, όπως το κασέρι Nuevo, παράγονται σε δύο στάδια. Το γάλα πήζεται και παίρνουμε ένα πρώτο τυρί το πρόπηγμα (μπασκί). Στην συνέχεια το μπασκί κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες και ζυμώνεται μέσα σε νερό θερμοκρασίας 85 °C και μεταβάλλεται σε μια εύπλαστη μάζα σαν ζυμάρι. Στο στάδιο αυτό αλατίζονται και μορφοποιούνται. Η διαδικασία αυτή της επεξεργασίας τους προσδίδει την ικανότητα να λιώνουν όταν θερμαίνονται.

Η ποιότητα των τυριών αυτών έχει άμεση σχέση με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται και από την παλαιότητά τους:

  • Τα ανώτερα ποιοτικά τυριά παράγονται από φρέσκο ελληνικό γάλα και διαφέρουν αισθητά από τα άλλα.
  • Κάποια παράγονται  από εισαγόμενο μπασκί, δηλαδή έρχονται στην χώρα μας  μετά το πρώτο στάδιο επεξεργασίας, έχουν πολύ μικρό χρόνο ωρίμανσης και είναι μόνον από αγελαδινό γάλα.
  • Τέλος, υπάρχουν και αυτά που παράγονται χωρίς τη χρήση γάλακτος.

Η κασερία της ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε. παράγει πολλά και ποιοτικά ημίσκληρα τυριά αποκλειστικά από ελληνικό αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα της περιοχής του Σοχού. Χωρίς πρόσθετα , συντηρητικά,  βελτιωτικά ή τεχνολογικά βοηθήματα είναι προικισμένα  με μοναδική γεύση και επίγευση και κατέχουν επάξια ηγετική θέση στον χώρο των τυριών.