Μπάτζος

Ο μπάτζος είναι παραδοσιακό τυρί άλμης ημίσκληρο έως σκληρό, λευκό ως λευκοκίτρινο, χωρίς επιδερμίδα, με ακανόνιστες οπές σε όλη τη μάζα του τυριού. Είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) σύμφωνα με την 313057/94 υπουργική απόφαση.

Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και έχει ευχάριστη υπόξινη, ελαφρά πικάντικη και πολύ αλμυρή γεύση.

Ο μπάτζος καταναλώνεται ψημένος στο τηγάνι ή στη σχάρα, τριμμένος στα ζυμαρικά, σε σαλάτες και φαγητά και τηγανιτός στα αβγά.

Είναι ένα  από τα αρχαιότερα ελληνικά τυριά που παράγονταν στις στάνες από τους βοσκούς.

Ο μπάτζος ΠΡΟΙΚΑ παράγεται από το γάλα αιγοπροβάτων ελεύθερης βοσκής της περιοχής του Σοχού με σύγχρονα μέσα αλλά χωρίς την προσθήκη πρόσθετων, ομοιωμάτων, συντηρητικών.

Ωριμάζει σε άλμη για πάνω από τρεις μήνες.

Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής μαζί με τις άριστες συνθήκες παραγωγής και ωρίμανσης προσδίδουν στο τυρί αυτό στιβαρή γεύση με πολύ έντονα αρώματα που αναδύονται όταν ψήνεται ή όταν τρίβεται πάνω στα ζεστά ζυμαρικά. Έντονα αλμυρό, σύμφωνα με την τεχνολογία παραγωγής του, είναι το απόλυτο ορεκτικό, ενώ ψημένο ανάμεσα σε τηγανητά αυγά προσδίδει μια άλλη διάσταση στην κλασική απόλαυση αυτού του πιάτου.

Ο μπάτζος συνοδεύεται από ούζο και τσίπουρο.

Διαθέσιμες συσκευασίες :

Αεροστεγής συσκευασία 300g e
  • batzos_proika

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ

Αεροστεγής συσκευασία

300g e

batzos_proika

ΤΥΡΙΑ ΠΟΠ – ΜΠΑΤΖΟΣ

Για να δικαιούται ένα γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο, όπως ο μπάτζος, να είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) πρέπει, πέραν άλλων, να ανταποκρίνεται σε ορισμένες προδιαγραφές και να παράγεται παραδοσιακά σε μια επακριβώς οριοθετημένη περιοχή, στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον της οποίας αποδίδονται τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά του. Κάθε παραδοσιακή ονομασία σύμφωνα με τον Κανονισμό αυτόν, αποτελεί μια κληρονομιά η οποία ανήκει σε όλους όσους ζουν και θα ζήσουν στην περιοχή που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε το παραδοσιακό προϊόν. Είναι μια εγγύηση διαρκείας που μπορεί αναμφίβολα να χρησιμοποιείται για το προϊόν επί αιώνες, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία εναπόκεινται στον πληθυσμό που κατοικεί στις περιοχές αυτές να τα διατηρήσει και να τα αναπτύξει.

Ο μπάτζος, όπως όλα τα ημίσκληρα τυρία, παράγεται σε δύο στάδια. Το γάλα πήζεται και παίρνουμε ένα πρώτο τυρί το πρόπηγμα (μπασκί). Στην συνέχεια το μπασκί κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες και ζυμώνεται μέσα σε νερό θερμοκρασίας 85 °C και μεταβάλλεται σε μια εύπλαστη μάζα σαν ζυμάρι. Στο στάδιο αυτό αλατίζεται και μορφοποιείται. Η διαδικασία αυτή της επεξεργασίας του προσδίδει την ικανότητα να λιώνει όταν θερμαίνεται.

Η ποιότητα των τυριών αυτών έχει άμεση σχέση με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται και από την παλαιότητά τους:

  • Τα ανώτερα ποιοτικά τυριά παράγονται από φρέσκο ελληνικό γάλα και διαφέρουν αισθητά από τα άλλα.
  • Κάποια παράγονται  από εισαγόμενο μπασκί, δηλαδή έρχονται στην χώρα μας  μετά το πρώτο στάδιο επεξεργασίας, έχουν πολύ μικρό χρόνο ωρίμανσης και είναι μόνον από αγελαδινό γάλα.
  • Τέλος, υπάρχουν και αυτά που παράγονται χωρίς τη χρήση γάλακτος.

Η κασερία της ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε. παράγει πολλά και ποιοτικά ημίσκληρα τυριά αποκλειστικά από ελληνικό αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα της περιοχής του Σοχού. Χωρίς πρόσθετα , συντηρητικά,  βελτιωτικά ή τεχνολογικά βοηθήματα είναι προικισμένα  με μοναδική γεύση και επίγευση και κατέχουν επάξια ηγετική θέση στον χώρο των τυριών.