Όταν το ανακαλύψεις, νιώθεις τυχερός και γιατί το βρήκες αλλά και γι’ αυτό που δοκιμάζεις! Ένα τυρί από τα “βόρεια”, το οποίο ξεπερνά τις γευστικές προσδοκίες που μέχρι σήμερα είχαμε για τα επιτραπέζια κασέρια. Ώριμο, ελαφρώς πικάντικο με συμπυκνωμένα τα αρώματα των βοτάνων της ορεινής καταγωγής του, με στιβαρή κυφή και μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά. Από την πρώτη μπουκιά, η οποία θα γεμίσει το στόμα σου με τις πλούσιες πρωτεΐνες του πρόβειου γάλακτος, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό το τυρί είναι το “πολυχαϊδεμένο” και προικισμένο παιδί της Κασερίας Προίκα. Η παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής, ο σεβασμός και η αγάπη με την οποία αντιμετωπίζεται αυτό το προϊόν σε όλες τις φάσεις της τυροκόμησης και ωρίμασής του, καθώς και η παντελής απουσία συντηρητικών και χημικών πρόσθετων είναι φανερή και μιλάει κατ’ ευθείαν στον ουρανίσκο μας… Οπωσδήποτε η εικόνα μιας λαχταριστής φέτας από κασέρι επάνω σε φρεσκοψημένο ψωμί εξακολουθεί να παραμένει μια λιτή μεν, αλλά κλασικά δελεαστική πρόταση. Αυτό όμως το τυρί, λόγω των γευστικών του χαρακτηριστικών έχει πολλές και διαφορετικές γαστρονομικές εφαρμογές. Τριμμένο μέσα σε ομελέτες, τυρόπιτες, κολοκυθόπιτες και χορτόπιτες δίνει μια πολύπλοκη ένταση στο τελικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε το σε τάρτες λαχανικών, μια και όταν λιώνει ομοιόμορφα αφήνει στο στόμα μας τη βελούδινη υφή του μαζί με πικάντικες νότες των λιπαρών του. Απολαύστε τη μαστιχωτή υφή του, καθώς λιώνει μέσα ή επάνω σε αχνιστές ζύμες (μπουρεκάκια, πεϊνιρλί, κρέπες). Συνταιριάστε το με τα υλικά ενός φουσκωτού και μελωμένου σουφλέ ή παγιδέψτε την πικάντικη τσαχπινιά του ανάμεσα σε φύλλα από λαζάνια. Ελκυστική επιλογή ακόμα και για ένα δίσκο τυριών, μια και άνετα θα “φλερτάρει” με πολλούς διαφορετικούς ερυθρούς οίνους.

Της Μυρσίνης Λαμπράκη