Τυριά Π.Ο.Π

Κασέρι Προίκα
Κασέρι Προίκα εξαιρετικής παλαίωσης
Κασέρι Προίκα βιολογικό
Φέτα
Μπάτζος

Π.Ο.Π.

Για να δικαιούται ένα γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) πρέπει, πέραν άλλων, να ανταποκρίνεται σε ορισμένες προδιαγραφές και να παράγεται παραδοσιακά σε μια επακριβώς οριοθετημένη περιοχή, στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον της οποίας αποδίδονται τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά του. Κάθε παραδοσιακή ονομασία σύμφωνα με τον Κανονισμό αυτόν, αποτελεί μια κληρονομιά η οποία ανήκει σε όλους όσους ζουν και θα ζήσουν στην περιοχή που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε το παραδοσιακό προϊόν. Είναι μια εγγύηση διαρκείας που μπορεί αναμφίβολα να χρησιμοποιείται για το προϊόν επί αιώνες, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία εναπόκεινται στον πληθυσμό που κατοικεί στις περιοχές αυτές να τα διατηρήσει και να τα αναπτύξει.
 

Κασέρι Προίκα εξαιρετικής παλαίωσης

 

Το κασέρι Σοχού

Η εποχή που η επίσκεψη στο μπακάλικο της γειτονιάς, για τα ψώνια της εβδομάδας, ήταν μια ολόκληρη ιεροτελεστία πέρασε ανεπιστρεπτί. Μαζί της πέρασε και η εποχή που ο καταναλωτής είχε άποψη αλλά και σαφή γνώση για το τι έπρεπε να αγοράσει για την σωστή διατροφή της οικογένειας του. Τότε γνώριζε καλά και πίεζε αφόρητα τον μπακάλη να του δώσει κασέρι παλιό και μάλιστα το κριτήριο της παλαιότητας ήταν η μούχλα της επιδερμίδας. Ήξερε ακόμη πολύ καλά ότι το φανάρι της κουζίνας ήταν το πιο κατάλληλο μέρος για να το συντηρήσει. Και το κασέρι πάντα τον δικαίωνε για τις επιλογές του. Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και λίγοι πια γνωρίζουν ότι το κασέρι πρέπει να είναι παλιό και να καταναλώνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, γιατί τότε μπορεί να απολαύσει κανείς όλα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Η πλήρης ωρίμανση και η σωστή θερμοκρασία απελευθερώνουν γεύσεις που κάνουν το κάθε τυρί να είναι μοναδικό. Γι’ αυτούς που νοσταλγούν εκείνες τις μοναδικές γεύσεις παλαιώσαμε μικρά κεφάλια κασεριών βάρους 1 κιλού για περισσότερο από ένα χρόνο και σας προτείνουμε να το απολαύσετε, μόνο βέβαια αν είστε απ΄ αυτούς που ζητάνε κάτι πολύ πιο πάνω απ’ ότι η τηλεόραση τους προτείνει. Είναι ένα τυρί φτασμένο στο ιδανικό σημείο ωρίμανσης με έντονη προσωπικότητα και τελείως δικό του χαρακτήρα. Διατίθεται σε μικρά κεφαλάκια του ενός κιλού ή σε τεμάχια ορθογώνια και σφήνας μικρότερου βάρους.

 

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Υγρασία 42,5%, Λίπος 42%, Πρωτεΐνες 25,8%, Αλάτι 3,1% PH 5,7%

 

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ Διατηρείται σε μέρος δροσερό, αεριζόμενο και σε θερμοκρασία 6-8 βαθμών Κελσίου, μέσα στο ψυγείο, στην αρχική του συσκευασία (κερί). Δύο ώρες περίπου πριν το σερβίρουμε πρέπει να το βγάλουμε από το ψυγείο, να το αφήσουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε να απελευθερώσει όλα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά στοιχεία (άρωμα, γέυση κ.λ.π.). Το ΚΑΣΕΡΙ ΠΡΟΙΚΑ – ΣΟΧΟΥ συνδυάζεται με δυνατά κόκκινα κρασιά, ή με γλυκά λευκά κρασιά και με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

 

ΕΙΔΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ Το ΚΑΣΕΡΙ ΠΡΟΙΚΑ – ΣΟΧΟΥ θα το αναζητήσετε στους πάγκους τυριών των σουπερ-μάρκετ, όπου υπάρχει σε κεφάλια των 8 κιλών (και πωλείται τεμαχισμένο) ή σε φόρμες μακρόστενες για λεπτές τετράγωνες φέτες.